BLOG

Ideeën rond Verbindende Duidelijkheid

Authentiek leiderschap gaat over van betekenis worden voor jouw team

Leiderschap als een antwoord op de vraag: “Hoe word ik als leider van betekenis?”

In het werken met paarden vertrek ik altijd van de volgende vraag:

Hoe word ik van betekenis voor dit paard, in dit moment?

Van betekenis worden is een kernelement van leiderschap binnen de kudde. Het gaat niet over winnen of verliezen, noch over dominant of ondergeschikt zijn. Het gaat over onderzoeken, over initiatief nemen en richting geven aan initiatieven: over anderen krachtig uitnodigen omwille van relevante kwaliteiten en oprechte gezamenlijkheid. Het maakt van jou een leider in plaats van een baas.

Leiderschap in een kudde is geen top-down gebeuren, het gaat ook niet om posities die ingenomen worden, noch om anderen te dwingen te gehoorzamen. Leiderschap is gebaseerd op kwaliteiten waar de kudde voordeel van heeft, zoals alertheid, de aandacht van roofdieren goed kunnen lezen, het vinden van water, zichzelf en de kudde goed kunnen verdedigen in conflicten met paarden van buiten de kudde. De paarden die de kwaliteiten hebben die in een bepaalde situatie nodig zijn, nemen in die situatie het initiatief. De anderen kunnen dan “ja” zeggen tegen dit initiatief en tegen de kwaliteiten van het paard dat het initiatief genomen heeft.

Vertaald naar teams: leiderschap opnemen vereist dat je van betekenis wil zijn. Je nodigt de anderen uit mee te gaan in de richting die jij als productief ziet voor het team, op zo’n manier dat de anderen “ja” kunnen zeggen tegen jouw initiatief en tegen jouw kwaliteiten.

Enkele essentiële vragen daarbij zijn:

  • Welke zijn die kwaliteiten?
  • Hoe maak je ze zichtbaar?
  • Hoe wek je nieuwsgierigheid en krijg je vertrouwen? Dit zijn immers noodzakelijke voorwaarden om anderen uit te nodigen “ja” te zeggen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Appearance
Layout
Element Style
Accent Color